Som egen företagare inom foto och film har jag utvecklat min estetiska förmåga och min blick för vad som ser bra ut och inte. Jag har alltid tyckt om att fota vackra människor och det är en av mina stora passioner att ta analoga porträtt foton. Jag gillar även att filma människor, inte minst dans tycker jag är väldigt vackert och det görs också väldigt bra på film.

Vad är vackert?

Det ligger förstås i betraktarens öga vad som är vackert och inte, men kan det ändå finnas några objektiva kriterier för vad som anses vara vackert? Klassisk musik som Mozart och Bach har ju människor uppskattat genom alla århundraden sedan musiken skrevs. Det kan väl inte vara enbart subjektivt om en melodi är vacker eller inte? Samma sak borde gälla för bilder, fotografier och konst – och så är det förmodligen, men det kan vara väldigt svårt att sätta ord på vad som utgör det vackra. Kanske är det någon form av harmoni eller någon slags genklang i människan som måste väckas. Jag vet inte, jag är ingen filosof.

Människors utseende

Vad är det då som gör att vi uppskattar vissa människors utseende mer än andras? Det är så klart människors egenskaper och inre kvalitet som är det absolut viktigaste för hur vi uppfattar även utseendet. Men även detaljer i utseendet kan vara avgörande för hur vi uppfattar en persons karisma och utstrålning. Kanske kan de där lockarna i håret eller parfymens svaga doft vara den avgörande detaljen? Detta tänker jag ofta på när jag fotar och filmar människor. Ibland finns det något speciellt med den jag fotar eller filmar men jag kan inte sätta ord på vad det är. I och med att jag har fotat så mycket människor och tänkt på deras utseende har jag också börjat fundera mer på mitt eget utseende. Det har gjort att jag bland annat har provat tandblekning hemma vilket har varit väldigt lyckat. Jag har länge tyckt att jag haft för gula tänder men tandblekningen hjälpte verkligen. Andra saker som jag gjort med mitt utseende är att jag har skaffat nya kläder och en ny frisyr. Det har också betytt mycket för mig. Jag tror att man med tiden i det här jobbet blir allt mer intresserade av det estetiska och det smittar även över på intresset för det egna utseendet, så har det i alla fall varit för mig.